POVZETKI 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 mag. Žitnik Boris, Mitja Vidmar

Uveljavitev novih pravilnikov in TS za NN inštalacije in zaščito pred delovanjem strele v dnevni praksi
 

 

 

Na podlagi 10. člena Zakona o graditvi objektov(Ur. l. RS,št 102/04-uradno prečiščeno besedilo, 14/05-popr., 92/05-ZJC-B, 111/05-odl. US, 93/05-ZVMS, 120/06-odl. US in 126/07),je minister za okolje in prostor v soglasju z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, ministrom za gospodarstvo in ministrico za obrambo, izdal pravilnika za nizkonapetostne električne inštalacije in zaščito pred delovanjem strele. Tema pravilnikoma sta bili dodani tehnični smernici, kot dokumenta s katerima se za določene vrste objektov natančnejše opredeljujejo bistvene zahteve, pogoji za projektiranje, izbrane ravni oziroma razredi gradbenih proizvodov oziroma materialov, ki se smejo vgrajevati ter načini njihove vgradnje in način izvajanja gradnje z namenom, da se zagotovi zanesljivost objekta ves čas njegove življenjske dobe, kadar je to primerno pa tudi postopki, po katerih je mogoče ugotoviti, ali so takšne zahteve izpolnjene. V tehničnih smernicah so kot referenčni dokumenti navedeni tudi predpisi in standardi ter druge tehnične smernice, ki v Sloveniji uradno veljajo.
Pravilnik za zaščito pred strelo v stavbah (Ur. l. RS, št. 28/2009) in Pravilnik za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah   (Ur. l. RS, št. 41/2009), ki sta s pripadajočima TS (seznam izdanih tehničnih smernic - Ur. l. RS, št. 46/2009) sta izšla v letu 2009, in prinesla nov pristop k nizkonapetostnim električnim inštalacijam in zaščiti pred strelo. 
Od izida obeh pravilnikov in tehničnih smernic bo skoraj dve leti. Zato se bomo strokovnjaki elektro stroke,izdajatelji in odgovorni za nadzor nad uveljavitvijo teh pravilnikov,postavili pred ogledalo širše javnosti in povedali kako pravilnike,če jih,uveljavljamo v praksi. To je še posebej pomembno po,v Evropo odprtih vratih, prostega pretoka blaga in storitev in kjer tehnološki nivo citiranih pravilnikov, že nekaj let ni več neznanka.

 

 

 

 

 

 

2.

Barbara Kunčič

Nacionalne poklicne kvalifikacije na področju pregledov električnih inštalacij ter dela pod napetostjo
 v distribuciji in industrij
i

 

 

 

Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah (Ur. l. št. 41/ 2009) določa zahteve, s katerimi se zagotavlja varnost nizkonapetostnih električnih inštalacij in naprav pri projektiranju in gradnji novih stavb ter njihovem vzdrževanju.  Ena od zahtev se nanaša tudi na kader, ki lahko opravlja preglede električnih inštalacij. Pravilnik določa, da preglede lahko opravljajo osebe s pridobljeno Nacionalno poklicno kvalifikacijo, v času do vzpostavitve teh kvalifikacij vendar najkasneje do 31. 12. 2011 pa smejo te naloge opravljati posamezniki s pridobljenim ustreznim potrdilom o usposobljenosti za pregledovanje električnih inštalacij v skladu s predpisi, ki urejajo gospodarske zbornice.
Sistem Nacionalnih poklicnih kvalifikacij je komplementaren sistemu poklicnega in strokovnega izobraževanja. Z razvojem poklicnih standardov, ki so podlaga tako izobraževalnim programom kot tudi katalogom standardov znanj in spretnosti za certificiranje, smo pričeli graditi enoten sistem nacionalnih poklicnih kvalifikacij, ki pa jih je mogoče pridobiti po različnih poteh. Postopek preverjanja in potrjevanja omogoča pridobitev nacionalnih kvalifikacij osebam, ki nimajo izobrazbe, prav tako pa ponuja nove možnosti osebam, ki izobrazbo imajo, vendar želijo pridobiti novo nacionalno kvalifikacijo glede na nove potrebe delovnega mesta oziroma trga dela ali pa enostavno zaradi osebnih interesov.
Z razvojem poklicnih standardov in Katalogov standardov strokovnih znanj in spretnosti, ki so podlaga za Nacionalne poklicne kvalifikacije smo povezali dosedanje izkušnje in vsebine programov usposabljanja EDISON in EDISON plus, načine ugotavljanja že pridobljenih znanj in spretnosti ter preverjanja usposobljenosti, ki so bili uveljavljeni do sedaj, prakso samih izvajalcev pregledov električnih inštalacij ter zahteve standarda SIST-TS CLC/TS 50349:2006, ki postavlja zahteve za kvalifikacijo izvajalcev električnih napeljav.
Ravno tako smo v sistemu nacionalnih poklicnih kvalifikacij omogočili pridobitev kvalifikacije za delo pod napetostjo v distribuciji in industriji. S tem je narejen bistven korak naprej pri zagotavljanju kakovosti in varnosti na tem področju dela

 

 

 

 

 

 

3.

mag. Mitja Koprivšek, Matija Strehar

Stanje in smeri razvoja zaščitnih stikal na diferenčni tok v luči novih standardov in aplikacij

 

 

Zaščitna stikala na diferenčno tok dandanes predstavljajo enega osnovnih gradnikov zaščite pred električnim udarom in drugimi kvarnimi vplivi električnega toka v električnih inštalacijah. Brez njih si primerne zaščite ne znamo predstavljati, zato je še posebej pomembno stalno spremljanje trenda razvoja produktov s tega področja in aplikacij, ki nastajajo v novih električnih inštalacijah in omrežjih.
V prvem delu bo podrobneje prikazano stanje na področju mednarodne in nacionalne standardizacije na področju zaščitnih stikal na diferenčni tok. Poudarek bo predvsem na spremembah teh standardov v  zadnjih letih in vplivu teh sprememb na uporabo stikal v praksi. V tem delu bodo predstavljene tudi nekatere produktne novosti, ki se zadnje čase pojavljajo na trgu, s posebnim poudarkom na navodilih za uporabo teh stikal, ki jih je IEC izdal kot tehnično poročilo
V drugem delu pa bo podrobneje predstavljena novost na področju stikal na diferenčni tok, ki so poleg do sedaj znanih sinusnih in pulzirajočih tokov, sposobna zaznavati tako počasi spreminjajoče enosmerne tokove, pa vse do visokih frekvenc. To so stikala tipa F in tipa B. V zaključku bodo podane možne aplikacije teh stikal.

 

 

 

 

 

 

4.

Janez Mohorič

Izkoriščanje okoljske energije za brezžične senzorske rešitve in omrežja z EnOcean tehnologijo
 

 

 

Električna inštalacija v bivalnih objektih je namenjena krmiljenju razsvetljave, senčil ter seveda napajanju množice naprav in sklopov. Krmiljenje predstavlja prekinjanje tokokrogov, ki se izvaja s stikali. Za klasično inštalacijo se za to vgrajujejo stikala, ki fizično stikajo ali prekinjajo žične povezave napajanja porabnika, ki so lahko podometne ali nadometne izvedbe. V primeru sodobnih električnih inštalacij za pametne hiše stikala ne prekinjajo neposredno tokokrogov porabnika, ampak posredno preko signala krmilijo aktuator v razdelilniku. V obeh primerih so med elementi žične povezave.
Pogosto se pa primeri, da se kateri element mora prestaviti ali dograditi, ko je že vse obrtniško zaključeno in gradbeni posegi niso več možni, ali ko zaradi zakonske zaščite sploh niso možni gradbeni posegi. Prav tako v poslovnih prostorih nastopa želja po steklenih vmesnih stenah. V takih primerih je brezžično stikalo, ki opravi isto funkcijo kot klasično zelo dobrodošlo. Do pred nekaj leti so bila taka stikala za svoje delovanje vezana na baterijo.
Sedaj pa nova tehnologija z imenom EnOcean omogoča izkoriščanje okoljske energije (v mehanski, svetlobni ali toplotni obliki) v taki meri, da baterije niso potrebne, a kljub temu daje stikalom dovolj moči, da lahko krmilijo razsvetljavo, senčila in druge naprave. Pa ne samo to, tudi senzorji in temperaturni regulatorji delujejo na ta način. Dejansko so se električne inštalacije posodobile v taki meri, da lahko govorimo o okolju prijaznem sistemu, za delovanje katerega uporabljamo zelo malo bakra in izolacijskih materialov ter nič baterij.
V referatu so opisani principi pridobivanja energije iz okolja, prenos signala, načini posredovanja signala, kakor tudi povezave z drugimi obstoječimi sistemi.
Tehnologija EnOcean je omejena v svojem obsegu, vendar nje uporaba je omejena le s človeško domišljijo in potrebami, ki pa so neskončne.

 

 

 

 

 

 

5.

 mag. Darko Koritnik

Tipsko preskušanje nizkonapetostnih razdelilnikov  -  zakonodaja, standardizacija in trg
 

 

 

Električni razdelilci so preproste naprave, ki pa imajo ključno vlogo pri varnem in zanesljivem delovanju razdelilnega omrežja in inštalacij. Čeprav se ti elementi omrežja uporabljajo že praktično od začetka elektrifikacije so se in se še vedno razvijajo predvsem v smeri prostorskega in stroškovnega optimiranja. Temu razvoju počasi sledi tudi standardizacija in še počasneje zakonodaja. To področje delno in nepopolno urejata dve skupini standardov: serija SIST EN 60439, ki je zastarela in je bila delno umaknjena ter nadomeščena s še nepopolno serijo SIST EN 61439. Podobne polovične rešitve so naredile tudi druge standardizacijske hiše. Neusklajeno standardizacijo pa je skoraj nemogoče upoštevati v togih zakonskih določilih. To je povzročilo zmedo med proizvajalci, naročniki, preskuševalci in inšpektorji.
V tem prispevku so podrobno prikazani problemi in posledice neusklajenosti med inštitucijami. Nastala situacija ne omogoča enoumne in enostavne priprave tehnične dokumentacije, ki je zahtevana za razdelilce. V ICEM-TC smo, v sodelovanju z vsemi vpletenimi inštitucijami, našli primerno in legalno pot iz te zagate tako na področju priprave dokumentacije, kot tudi preskušanja nizkonapetostnih razdelilcev. Različne možnosti in rešitve smo tudi prikazali v tem prispevku.

 

 

 

 

 

 

6.

Marko Kotnik

Ozemljevanje in izenačevanje potencialov
 

 

 

Načrtovanje električne inštalacije je kompleksna naloga. Za načrtovanje varneinštalacije je potrebna tudi ustrezna informacija o omrežju ali napajalnem sistemu. V standardu SIST HD 60364 so navedena pravila za načrtovanje, postavitev in preverjanje nizkonapetostnih električnih inštalacij. Upoštevanje pravil je namenjeno zagotavljanju varnosti ljudi, živali in imetja pred nevarnostmi in poškodbami, ki lahko nastanejo ob normalni uporabi električnih inštalacij ter zagotavljanju neoporečnega delovanja inštalacij in na njih priključene naprave.
Ozemljitvene sestave, zaščitne vodnike in vodnike za zaščitno izenačitev potencialov opisuje del 5-54 zgoraj omenjenega standarda. Ker je pri načrtovanju električne inštalacije potrebno upoštevati tudi okoljske razmere, ki jim bodo inštalacija in oprema izpostavljeni, se standard SIST 60364-5-54 uporablja v smislu izvedbe ozemljitev in izenačitev potencialov tudi s tega vidika.

 

 

 

 

 

 

7.

Ervin Seršen

Priključevanje mikro generatorjev na električno omrežje - pogled investitorja
 

 

 

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov ali soproizvodnja električne energije z visokim izkoristkom ima v Sloveniji poseben pomen zaradi obvez iz Kyotskega sporazuma in tudi obvez iz tretjega svežnja direktiv, ki mu popularno rečemo »3 x 20«. Tako proizvedena  električna energija še ni konkurenčna na  trgu, zato se na prevzemno predajnih mestih pobirajo prispevki, ki se zbirajo v Centru za podpore pri Borzenu in nato nakazujejo proizvajalcem električne energije. Ker se podpore dajejo samo neto proizvedeni električni energiji, je glede na smer pretoka električne energije možno izbrati dva načina priklopa: proizvodni priklop in porabniški priklop oziroma proizvodno porabniški priklop.
Uredbe, ki določajo načine podpor in meritve na proizvodnih napravah, so bile izdane na podlagi spremembe Energetskega zakona po tem, ko so bili že izdani Splošni pogoji za dobavo in odjem električne energije iz distribucijskega omrežja ter ob veljavi še starega Pravilnika o sistemskem obratovanju distribucijskega omrežja. Zaradi ne najbolj usklajene gradbeniške in energetske zakonodaje je bilo precej težav v zvezi s priključevanji »sončnih elektrarn«. Zadrega je bila rešena s spremembo uredbe o energetski infrastrukturi.  Pri mikro proizvodnih napravah (do 50 kW) je v uredbah nekaj olajšav, poleg tega je bil še v sistem slovenske standardizacije sprejet evropski standard o priključevanju mikro generatorjev do 16 A/fazo.
V prispevku bodo opisane možne vezave za priključevanje proizvodnih virov, ki so dovoljene po veljavni zakonodaji in pri tem težave, ki jih imajo soglasodajalci kot tudi investitorji pri priključevanju. Predstavljeni bodo tudi predlogi, kako se naj dopolni zakonodaja in tudi predlogi za prilagoditev že sprejetega slovenskega standarda o priključevanju mikro generatorjev ter napoved, kateri evropski in mednarodni standardi s področja priključevanja razpršenih virov se pripravljajo. CEER (Svet evropskih energetskih regulatorjev), ki deluje skupaj z ERGEG (Evropska skupina regulatorjev za električno energijo in plin), ki je svetovalno telo Evropski Komisiji, je pripravil  okvirne smernice za priključevanje na omrežje.

 

 

 

 

 

 

8.

Martin Vovk

Učinkovita raba energije v javni razsvetljavi
 

 

 

Pravilna cestna razsvetljava igra odločilno vlogo pri varnosti v cestnem prometu. Obstaja več kriterijev s katerimi lahko opišemo kvaliteto izvedeno javno razsvetljavo. Najpomembnejši kriterij je zagotovo zagotavljanje predpisanih svetlobno tehničnih parametrov glede na kategorizacijo ceste. Drugi najpomembnejši kriterij postaja v zadnjih časih vprašanje potrošnje električne energije za obratovanje javne razsvetljave. Združiti funkcionalno razsvetljavo s parametri varčne razsvetljave je tema, s katero se ukvarja vsak dan več lastnikov in upravljavcev javne razsvetljave. LED tehnologije bodo zagotovo igrale odločilno vlogo pri izbiri ustrezne javne razsvetljave. V obravnavanem referatu bodo predstavljeni primeri dobre prakse in težave, s katerimi se srečujejo projektanti pri načrtovanju energetsko učinkovite javne razsvetljave.

 

 

 

 

 

 

9.

mag. Zorman Marjan

Diagnosticiranje trdne izolacije
 

 

 

Delne praznitve so neznaten pojav na zelo majhnem prostoru in  ne povzročijo takojšnega preboja izolacijske snovi, povzročajo razne vrste  motenj v okolju in po določenem času  povzročijo okvare večjih razsežnosti. Zaradi vse večjih zahtev po večji obratovalni zanesljivosti  elektroenergetskega sistema in zmanjševanje zunanjih vplivov na delovanje, je   zelo pomembno diagnosticiranje trdne izolacije posameznih elementov razdeljevalnega omrežja..
Najprej je obravnavan teoretičen del pojava delnih praznitev v plinastih in trdnih dielektrikih in navedba vzrokov zaradi katerih prihaja do tega pojava. V nadaljevanju so navedene  razne merilne metode in načini obdelav merilnih podatkov s katerimi lahko ocenjujemo – diagnosticiramo  in napovedujemo stanje izolacije in njeno preostalo življenjsko dobo.

 

 

 

 

 

 

10.

Andrej Štrukelj, Dean Ogrizek

Celovit pristop pri zaščiti pred strelo in prenapetostim v distribucijskih razdelilnih
transformatorskih postajah

 

 

 

Distribucijske razdelilne transformatorske postaje predstavljajo primarno hrbtenico v upravljanju distribucijskih podjetij in zaradi tega izredno pomembne točke v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Za njih se zahteva visoka zanesljivost obratovanja in odpornost na motnje v sistemu. V času, ko se v ospredje postavlja visoka kakovost porabniške el. energije so te zahteve še toliko bolj stroge. Navedeno je mogoče doseči le z vgrajevanjem opreme visoke kakovosti, integracijo zmogljive in visoko kvalitetne elektroenergetske numerične zaščite, sistemom za daljinski nadzor in sistemom za avtomatizacijo, posebno pozornost pa je potrebno nameniti tudi načrtovanju objektov, njihovi zaščiti pred različnimi dejavniki predvsem pa pred delovanjem strele in prenapetostim. Premalokrat se zavedamo, da mnoge defekte bistvenih elementov v razdelilnih transformatorskih postajah najraje pripišemo kar slabi kakovosti opreme ali celo njeni starosti, pa vendar bi se ob podrobni analizi pokazalo, da je vzroke v defektih iskati ravno v posledicah delovanja strele in prenapetosti. Te so še toliko bolj usodne v sodobnih mikroprocesorskih sistemih, ki so v primerjavi s starimi elektromehanskimi napravami bistveno bolj občutljivi. Rešitev k zagotavljanju ustrezne zaščite pred delovanjem strelo in prenapetostim nudi celovit pristop pri načrtovanju ukrepov, ki so preplet dolgoletnih izkušenj v domačem okolju, novega pravilnika, tehnične smernice in novih standardov za zaščito pred delovanjem strelo in prenapetostim

 

 

 

 

 

 

11.

mag. Viktor Lovrenčič; Branka Bajde Gabrovšek

Upravljanje z VN napravami , ki vsebujejo plin SF6
 

 

 

Plin SF6 je v družini F – plinov oziroma toplogrednih plinov (TPG), ki vplivajo na podnebne spremembe. Zaradi teh vplivov je ta tehnični antropogeni plin doživel nadzor nad uporabo v VN napravah in popolno prepoved uporabe v odprtih sistemih (okna, pnevmatike). S sprejetjem Kjotskega sporazuma so države evropske skupnosti vključno s Slovenijo sprejele obvezujočo zakonodajo na področju nadzora izpustov TPG. Z uredbami so upravljavci VN naprav dobili obvezujočo nalogo, da obvladujejo nadzor nad izpusti plina SF6, elektrotehniški strokovnjaki zaposleni pri lastnikih, upravljavcih in vzdrževalcih VN naprav, ki vsebujejo plin SF6 pa morajo poznati svoje zakonske obveznosti on nakupu, vgradnji, obratovanju in vzdrževanju ter ob odpisu opreme. Še posebej morajo nadzirati in evidentirati vsak zajem plina SF6 iz VN naprav, ki ga lahko izvede le pooblaščen serviser. V letu 2010 so bili v Sloveniji prvič organizirani tečaji in državni izpiti kot osnova za izdajanje spričeval osebju, ki zajema določene fluorirane toplogredne pline iz visokonapetostnih stikalni mehanizmov. Zakonodaja določa pridobitev spričeval le za pooblaščene serviserje, ki zajemajo plin SF6 iz VN naprav. Problematika je kompleksna in v njeno obvladovanje je vključeno veliko strokovnjakov z različnih področij. Pooblaščeni serviserji pridobijo znanje o zakonskih obveznosti glede ravnanja s plinom SF6 v VN napravah, o zajemanju plina iz naprav ter o ravnanju z odpadki, ki nastajajo ob vzdrževanju ali preteku življenjske dobe teh naprav. Referat pojasnjuje in odpira vprašanja s tega področja.

 

 

 

 

 

 

12.

Marko Maver

Kvaliteta električne energije – nadzor in vplivanje na učinkovito rabo energije
 

 

 

Referat obravnava možnost varčevanja z energijo s pomočjo dviga kvalitete električne energije. S tem se odpravijo ali zmanjšajo dejavniki, ki vplivajo na slabšo kvaliteto električne energije in s tem tudi na večjo porabo. Direktno to pomeni zmanšanje izgub in posredno daljšo življensko dobo naprav, manj izpadov in okvar in naše boljše počutje
Kvaliteta električne energije se izkazuje v kvaliteti napetosti. Kvarni dejavniki so:
     -prehodni pojavi
     -harmonsko popačenje
     -kratkotrajne motnje
     -dolgotrajne motnje
     -motnje v frekvenci
     -napetostna nesimetrija
     -nihanja napetosti
     -nihanja napetosti s človeku občutljivo frekvenco

Dejavniki, ki vplivajo na kvaliteto električne energije so lahko zunanji ali notranji. Zunanji so tisti, ki imajo vzrok v mreži, bodisi kot sistemski ali posledica naprav naših sosedov, notranji pa so posledica naprav in okvar znotraj našega internega omrežja.

Najbolj pogoste posledice nizke kvalitete električne energije se izkazujejo kot:
     - nepotrebno gretje kablov
     - nepotrebno gretje naprav (predvsem motorjev)
     - pospešeno staranje naprav in omrežja
     - prekinitve delovanja in izpadi naprav
     - komunikacijski problemi
     - izgube podatkov

Možnost odkrivanja problemov in dvig kvalitete električne energije zavisi predvsem v kvalitetnih merilnih inštrumentih, katerih meritve so osnova za določitev uspešnih ukrepov odprave problemov.
Standardi, kot IEC 61000-4-30 opredeljujejo metode in definicije merilnih inštrumentov in tako omogočajo primerjive rezultate različnih merilnih mest, standard EN  50160 pa obravnava in definira meje parametrov kvalitete električne energije, ki jih uporabnik lahko normalno pričakuje od svojega distributerja.

 

 

 

 

 

 

13.

mag. Dejan Matvoz

Vpliv razpršenih virov na ojačitve omrežja zaradi motenj
 

 

 

Politika Evropske skupnosti in s tem posledicno tudi Slovenije je zelo naklonjena vkljucevanju razpršenih virov elektricne energije v elektro-distribucijska omrežja. Proizvodnja elektricne energije nekaterih vrst teh virov zaradi naravnih danosti (fotoelektricne elektrarne) ali porabe toplote (kogeneracijske elektrarne) lepo sovpada s porabo elektricne energije pri odjemalcih v omrežju. Zaradi tega je (navidezno) poraba elektricne energije, gledano na distribucijskih transformatorjih, manjša, kot pa bi bila brez teh virov. To pa je lahko za operaterja distribucijskega omrežja nehvaležen podatek. Razpršeni viri elektricne energije so, prav tako kot porabniki elektricne energije, generatorji motenj v omrežju. Težava nastopi, ko so zaradi dvostranske generacije motenj v omrežju presežene meje nacrtovanih motenj in je potrebna sanacija stanja v omrežju. Najenostavnejša rešitev je zamenjava distribucijskega transformatorja in/ali vodov za vecje ali primernejše. Vendar pa zaradi kompenziranja delovne (in po novem tudi 50 Hz jalove) moci v omrežju s strani razpršenih virov zamenjava transformatorja in vodov samo na osnovi pretokov delovne in jalove moci ne bi bila potrebna oziroma upravicena.

 

 

 

 

 

 

14.

mag. Vinko Božič

Načrtovanje in izvedba zanesljivih, visoko razpoložljivih sistemov napajanja brez prekinitev
 

 

 

Naprave z neprekinjenim napajanjem – UPS (angl. Uninterruptible Power Supply) so tudi v slovenskem prostoru prisotne že več kot dve desetletji. Za doseganje večje zanesljivosti in razpoložljivosti napajanja pogosto uporabljamo vzporedne redundantne vezave naprav, v novejšem času pa so zelo priljubljene modularni, sestavljivi sistemi napajanja, ki so grajeni po vzorcu vertikalne vzporednosti uporabljene pri sestavljanju strežniških sistemov.
Prispevek podaja metode za izračun zanesljivosti, analizira različne arhitekture s stališča srednjega časa do odpovedi (MTBF), srednjega časa za popravilo (MTTR) in razpoložljivosti sistema napajanja za različne primere. Podaja še uporabo standardov za izračune zanesljivosti sistemov in razkriva možne napake pri uporabi različnih metod. S stališča vpliva na zanesljivost in razpoložljivost so analizirani še ostali vplivi instalacije, in porabnikov, ki pri samih izračunih zanesljivosti niso upoštevani, vendar bistveno vplivajo na razpoložljivost napajanja

 

 

 

 

 

PRIDRUŽUJEMO SI PRAVICO DO SPREMEMB !

 

PRIDRUŽUJEMO SI PRAVICO DO SPREMEMB!