Zaključki 2005

 

 

 

 

 


Poročilo o 26. posvetovanju o močnostni elektrotehniki in sodobnih električnih instalacijah KOTNOKOVI DNEVI

 


Posvetovanje je bilo 31.3.in 01.04.2005 v Radencih in se je ga udeležilo 330 strokovnjakov elektro stroke.Svojo dejavnost je predstavilo 24 proizvajalcev in prodajalcev.
Na posvetovanju smo se dotaknili delovanja elektroenergetskega sistema, novosti k gradnji solarnih elektrarn, seznanili z nekaterimi vidiki tehnične regulative s področja električnih instalacij, predstavljene so bile aktualne novosti s področja prenapetostne zaščite in izkušnje pri uvajanju le te v praksi, informacijskimi in telekomunikacijskimi sistemi kot integralni del  instalacij in elektroenergetskih objektov in novo zakonodajo za sestavo, oblikovanje projektne in tehnične dokumentacije. Predstavniki proizvajalcev in prodajalcev so s koristnimi in zanimivimi informacijami in predstavitvami o novih proizvodih in sistemih pripomogli k še zanimivejšem posvetovanju.

Izdan je bil zbornik referatov s kataloškim zapisom o publikaciji Univerzitetne knjižnice Maribor
 621.3(082), ISBN 961-91294-1-5, COBISS.SI-ID54545665.

Posvetovanje je pripravilo Elektrotehniško društvo Maribor.

Zaključke je pripravila komisija v sestavi:
g. dr.Janez Hrovatin
g.Ivan Ravnikar univ.dipl.inž.el.
g. mag.Gerhard Angleitner
g.Marko Kotnik univ.dipl.inž.el.
g.Mitja Vidmar univ.dipl.inž.el.
g.Marjan Zorman univ.dipl.inž.el.
g.Drago Hauc


Komisija posreduje Elektrotehniški zvezi Slovenije, kot predstavnici civilne družbe elektrotehniške stroke, spodaj navedene zaključke, katere naj komisija za tehnično regulativo pri EZS prouči in predloge rešitev posreduje ustreznim ministrstvom.

Zaključki:


1.Komisija za tehnično regulativo pri EZ Slovenije in IZ Slovenije naj pripravita prevod standardov za terminologijo in izrazoslovje podrobne vsebine projektne in tehnične dokumentacije.(dopiše  ravnikar).

2.Ugotavlja se, da do sedaj  izdani pravilniki uporabljajo iste pojme, katerim pa vsebino izdajatelji različno razlagajo.Zato je nujno potrebno v R Sloveniji izdelati enoten pojmovnik izrazov za področje elektrotehnike, ki se bo uporabljal pri pisanju novih pravilnikov in prevodov standardov.


3.V primerih izdaje novih pravilnikov se v več primerih (kot npr.dopiše vidmar) v prehodnih določbah ukinjajo nekateri členi iz starega pravilnika in še naprej ostane stari pravilnik v uporabi.Predlaga se, da se v teh primerih še veljavni členi starega pravilnika prepišejo v novega, stari pravilnik pa se v celoti ukine.Tako bi imeli v uporabi le en pravilnik, tako pa nam ostaneta dva, kar je v praksi zelo moteče in nepregledno. Prav tako bi s tem dobili slovenski pravilnik s slovensko oznako izdaje in ne oznake SFRJ.



Maribor,4.4.2005                                                                                                                                Komisija za zaključke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

na vrh

nazaj