Zaključki 2009

 

 

 

Poročilo o 30. posvetovanju - KOTNOKOVI DNEVI

 


Posvetovanje je pripravilo Elektrotehniško društvo Maribor.

Posvetovanje je bilo 19.03. in 20.03.2009 v Radencih in se ga je udeležilo 344 strokovnjakov elektrotehniške stroke. Svojo dejavnost je predstavilo 32 proizvajalcev in zastopnikov.

Na posvetovanju smo se seznanili z izkušnjami pri načrtovanju, vgradnji in uporabi brezprekini-tvenih napajalnih sistemov, uporabi sistemskih števcev električne energije v tržnih razmerah z električno energijo, z evropskim projektom sledenja o poreklu električne energije E-TRACK, z izkušnjami uporabe slovenskih standardov v električnih instalacijah, z novimi predlogi standar-dov, navodili za priključevanje in obratovanje elektrarn do 10 MW in predlogom sistemskih obratovalnih navodil distribucijskega omrežja električne energije.

Izdan je bil zbornik referatov s kataloškim zapisom o publikaciji Univerzitetne knjižnice Maribor 621.3(082), ISBN 978-961-91294-5-6, COBISS.SI-ID 62176513.
Elektrotehniški zvezi Slovenije, kot predstavnici civilne družbe elektrotehniške stroke, dajemo pobude:
1.Veliko aktivnosti in truda je bilo vloženega za pripravo predlogov pravilnika o električ-nih instalacijah in zaščiti pred udarom strele in na njihovi osnovi izdelane tehnične smernice, ki so namenjene predvsem projektantom, izvajalcem in vzdrževalcem. Komisiji za tehniško regulativo pri EZ Slovenije dajemo pobudo, da poskusi po svoji moči na MDDSZ in MJU razjasniti zaplet in pospešiti sprejem le-teh.
2.Ker izdajatelji posameznih predpisov in prevodov standardov različno razlagajo vsebi-no isti pojmov v njih, je nujno potrebno v R Sloveniji izdelati enoten pojmovnik izrazov za področje elektrotehnike, ki se bo uporabljal pri pisanju novih pravilnikov in prevo-dov standardov. To pobudo posredujemo EZS in SIST, da prevzameta potrebne  aktiv-nosti.
3.SIST bi moral v dogovoru s pristojnimi ministrstvi zagotoviti, da bi bili standardi, ki jih predpis razglasi za obvezne, prevedeni in brezplačno dostopni. V zvezi s tem naj EZS zaprosi informacijsko pooblaščenko za mnenje ali predstavljajo neprevedeni standar-di, ki jih je potrebno kupiti in so s predpisom obvezujoči, oviranje pretoka informacij. To poudarjamo še posebej, ker kazenski zakonik RS v delih, ki obravnavajo neupoštevan-je predpisov s strani projektantov, izvajalcev ali nadzornikov, to opredeljuje kot kaznivo dejanje, če je s tem ogroženo življenje, zdravje ali premoženje.
 

           Maribor, 14.04.2008                                                     Komisija za pripravo posvetovanja