ZAKLJUČKI  2013

 

 


Poročilo o 34. posvetovanju o močnostni elektrotehniki in sodobnih

električnih inštalacijah KOTNIKOVI DNEVI

Poročilo o 34. posvetovanju o močnostni elektrotehniki in sodobnih električnih inštalacijah KOTNIKOVI DNEVI

Posvetovanje je pripravilo Elektrotehniško društvo Maribor.

Posvetovanje je bilo 21.  in 22. 03. 2013 v Radencih, udeležilo se ga je 116 strokovnjakov elektrotehniške stroke. Svojo dejavnost je predstavilo 24 proizvajalcev in zastopnikov.
 
Letos smo predstavili problematiko  izgradnje, vzdrževanja   obnovljivih virov električne energije, novosti s področja električnih inštalacij in njihove zaščite pred prevelikimi tokovi, implementacijo pametnih omrežij in napajalnih stebričkov za potrebe E- mobilnosti.

Izdan je bil zbornik referatov s kataloškim zapisom o publikaciji Univerzitetne knjižnice Maribor 621.3(082), ISBN 978-961-91294-9-4, COBISS.SI-ID 73207553.

Elektrotehniški zvezi Slovenije,  kot predstavnici civilne družbe elektrotehniške stroke, dajemo pobude:
1.EZS dajemo pobudo, da pri pristojnem ministrstvu (npr.: Ministrstvo za infras-trukturo in prostor) pridobi mnenje, da bi se do dokončno oblikovanega izobraževanja in preverjanja NPK nadaljevala kontinuiteta izpitov za preglednike  po sedanji praksi. Glede na to, da je NPK za  »Preglednik električnih in strelovodnih inštalacij« s spremembo  Pravilnika o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah uzakonjena, vendar še več kot enem letu le te ni možno pridobiti. Opozarjamo tudi na potrebo in težnjo po boljši usposobljenosti preglednikov električnih in strelovodnih inštalacij, predvsem glede strokovne pred izobrazbe. Podajamo tudi pobudo za spremembo  pravilnikov o električnih inštalacijah in strelovodni zaščiti.
2.Izdajatelji posameznih predpisov in prevodov standardov različno razlagajo vsebino isti pojmov v njih, zato je nujno potrebno v R Sloveniji izdelati enoten »Standard« izrazov za področje elektrotehnike, ki se bo uporabljal pri pisanju novih zakonov, pravilnikov in prevodov standardov. To pobudo posredujemo EZS, da naj pridobi strokovno mnenje od pristojnega ministrstva, kateri izrazi se morajo uporabiti v standardih, če jih posamezni zakoni in predpisi že uporabljajo.
3.EZS dajemo pobudo, da pri pristojnem ministrstvu (Ministrstvo za infrastrukturo in prostor) sproži postopek uskladitve Sistemskih obratovalnih navodil za distribucijsko omrežje električne energije (SONDO, Ur.l. RS 41/2011) in Splošnih pogojev za dobavo in odjem električne energije iz distribucijskega omrežja električne energije (Ur.l. RS 126/2007) z veljavnimi pravilniki. Prav tako bi bilo potrebno oba dokumenta obnoviti glede na izkušnje dobre prakse in zadnjih tehničnih dognanj glede načrtovanja distribucijskega omrežja.

 

Maribor, 25.3. 2013                                                 Komisija za pripravo posvetovanja